ressonancia-magnetica-oberta
La Ressonància Magnètica és una de les tècniques radiològiques més innovadores que ens permet visualitzar el cos amb molt bona qualitat d’imatge. A diferència del TC (escàner), que utilitza una gran quantitat de Rijos X (Rx), la ressonància fa servir camps magnètics molt potents barrejat amb la utilització d’ones de radiofreqüència, així que es pot dir que és una prova que no és nociva per a la salut.

Consisteix en

Normalment els aparells de Ressonàncies Magnètiques són tancats (a la majoria de centres encara hi són en aquest format). Consisteix en una màquina anomenada Gantri en la qual hi ha un tub on s’introdueix el pacient (cosa que genera molta claustrofòbia i que fa que els pacients que la pateixen no puguin realitzar-se la proba). En els últims anys s’han anat desenvolupant altres formats com la Ressonància Magnètica Oberta (el format que oferim en el nostre centre) consta d’una part superior i una altre inferior on el pacient va al mig d’aquestes amb la avantatge que els laterals queden oberts, a més, a la majoria d’exploracions en aquesta màquina, el cap del pacient queda a fora d’aquesta eliminant així la sensació de claustrofòbia que pot patir el pacient.

Es sol fer servir per

És una prova molt útil, pràcticament en la visualització de tot l’organisme, especialment a nivell cerebral, medul·lar, així com músculs, lligaments, tendons, cartílags, vísceres, etc.

Requisits per a la realització de la prova

Prèviament a la realització de la Ressonància Magnètica es faran diferents preguntes per tal de confirmar que poden entrar a fer-se la prova i donar el seu consentiment, ja que no es podrà realitzar aquesta prova si és portador de: marcapassos, vàlvules cardíaques o cerebrals, electró-estimuladors, administradors electrònics de medicaments, audiòfons, objectes d’acupuntura, si està embarassada, objectes metàl·lics incrustats al cos, etc.

 

Algunes de les Ressonàncies Magnètiques més comuns són:

GENOLL-PRM de Genoll

En aquesta proba el que normalment es vol visualitzar és l’estat en que es troben els meniscs, cartílags de les articulacions, Lligaments creuats i lligaments laterals així com tendons. També es pot apreciar si hi ha indicis d’haver líquid, tumoracions i altres lesions.

rm-Columna-Cervical

RM de Columna

Aquesta exploració es divideix en diverses zones d’estudi de la columna vertebral: zona cervical, zona dorsal, zona lumbar i sacre-coxis. Podrem observar el canal medul·lar, els cossos vertebrals, discos intervertebral, la sortida dels nervis i processos metastàtics entre d’altres coses s molt útil per al diagnòstic d’hèrnies i protrusions discals.

rm-Tobillo

RM Múscul-esquelètic

Es tracta de les ressonàncies dirigides a l’estudi de les articulacions i diferents parts del cos (Mans, canells, colzes, peus, turmells, malucs, etc.). Com al genoll, interessa veure els òssos, tendons, lligaments, cartílags, les burses articulars, etc.


 
rm-axial

RM Abdomen

Dedicada a l’estudi dels òrgans situats a la zona abdominal. Entre les més comuns hi són les hepàtiques (estudis del fetge) i les ginecològiques (estudi de l’úter, ovaris, etc.). Es poden observar qualsevol patologia quística o cancerosa, i en el cas del fetge i la colangio RM (l’estudi de les vies biliars) es poden veure els diferents conductes que hi ha com venes, arteries, conductes biliars, vesícula biliar, etc.

rm-abdomen

RM Cerebral

Una altra prova molt comú dedicada a l’estudi de les diferents parts del cap: cervell, cerebel, tronc encefàlic, etc. Dins d’aquests podem estudiar els casi (Conductes Auditius Interns), la glàndula Hipòfisi, les òrbites, etc. Són proves que serveixen per detectar possibles masses tumorals, malalties degeneratives del Sistema Nerviós Central, demències, etc.

rm-contrastada

RM Contrastada

Una part de la prova és una ressonància simple com les que anteriorment hem comentat; l’altra part inclou l’administració d’un mitjà de contrast paramagnètic per via endovenosa que ens permet visualitzar algunes estructures que sense aquest contrast no es podrien veure i/o diferenciar.